PROBLEME NA PAPIR: Pisanje dnevnika čuva srce!

0
577

Pisanje na strukturisan način omogućava ljudima da shvate neke stvari o kojima nisu razmišljali i da krenu napred umesto da se vrte u začaranom krugu

Pisanje dnevnika nakon razvoda može da poboljša zdravlje srca i sposobnost ljudi da se prilagode novonastaloj situaciji, pokazuje američko istraživanje. Ali nije svejedno kakav dnevnik vodite.

Istraživači su podelili 109 učesnika, i muškaraca i žena, koji su se razveli u periodu od tri meseca, na tri grupe. U prvoj grupi učesnici su pisali o svojim dubokim osećanjima i iskustvima u vezi. Drugi su zamoljeni da pišu o svojoj vezi, ali na strukturisan način, kao priču koja ima početak, sredinu i kraj. Treća grupa je pisala o svojim svakodnevnim aktivnostima, bez govora o osećanjima. Svi su pisali 20 minuta dnevno tri dana zaredom. Pre početka i na kraju studije procenjivano je fizičko i psihološko zdravlje ispitanika. Osam meseci kasnije, ispitanici iz druge grupe imali su niže otkucaje srca i višu stopu varijacije između otkucaja srca, a obe ove stavke povezane su sa boljim zdravljem.

Naučnici objašnjavaju da pisanje na strukturisan način omogućava ljudima da shvate neke stvari o kojima nisu razmišljali i da krenu napred umesto da se vrte u začaranom krugu i iznova doživljavaju negativne emocije, što se često događa nakon kraha bračne zajednice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here