Pomoću ovih pet načina uklonit ćete smetnje u protoku interneta

0
695

Pišete važan tekst koji morate što prije da pošaljete na provjeru, završavate ga i baš u trenutku kada treba da kliknete dugme „Send” nestaje internet. Koliko puta vam se to desilo? Postoji mnogo razloga zašto dolazi do prekida interneta i ne, nije uvijek kriv provajder, ni ljudi iz tehničke podrške. Nekada je problem softverski, a nekada hardverski.

Ne gubite odmah živce, sjedite, ohladite glavu i razmislite – zašto je to moglo da se desi. Mi vam dajemo nekoliko savjeta šta biste mogli da uradite da otkrijete problem i riješite ga na vrijeme.

Pingujte ga

Ovo je jedan od najučestalijih dijagnostičkih testova koje možete da uradite. Pingovanje podrazumijeva isprobavanje vaše konekcije tako da utvrdite da li je problem u slanju ili u primanju signala.

Najlakše ćete učiniti to tako što ćete otvoriti command prompt na svom računaru i ukucati „ping google.com”. Ukoliko dobijete povratnu poruku, to znači da konekcija funkcioniše. Ovo se najčešće sprovodi kada se instalira novi sistem, pa se provjeravaju sve funkcionalnosti. S druge strane, ukoliko povratna reakcija izostane, problem ćete pronaći ili u podešavanjima ili u vašem modemu ili ruteru.

Provjerite kablove

Ovo je vjerovatno prvo što će svi uraditi, ali iznenadili biste se da je u najvećem broju slučajeva problem upravo u prekinutom kablu, savijenom ili slučajno izvučenom. Nekada je dovoljno da posljednji „zubac” nije uhvaćen i da tu dolazi do prekida.

Ako vam ne svijetle sve lampice na modemu, onda je problem sigurno u tome. Izvucite kabl i ponovo ga priključite, pa provjerite da li je konekcija u redu. Samo imajte strpljenja, jer kada restartujete hardver potrebno mu je neko vrijeme da ponovo podigne sistem.

Počnite ispočetka

Nekada jednostavno restartovanje neće poslužiti, pa je možda bolje rješenje da resetujete cijeli modem, odnosno da vratite sve na fabrička podešavanja. Na većini uređaja to ćete učiniti tako što ćete zadržati malo dugme na poleđini aparata dok se sve lampice ne isključe i ponovo ne uključe.

Zatim, iskoristite instalacioni disk koji ste dobili prvi put kada ste formirali konekciju ili se poslužite web aplikacijom koju sada ima gotovo svaki sistem. Postavite sve na noge ponovo od prvog do posljednjeg koraka i provjerite da li je problem riješen.

Provjerite da li je softver ažuriran

Svaki uređaj koji instalirate u sebi ima čip koji nosi određeni softver koji ga pokreće. Ovaj sistem mora biti ažuriran redovno kako bi bio maksimalno funkcionalan u svakom trenutku. U najvećem broju slučajeva, svi uređaji su podešeni tako da automatski provjeravaju i instaliraju najnovije verzije softvera, međutim, ako dođe do problema, možda ćete morati ručno ovo da uradite.

Pronađite u programu za upravljanje vašim modemom opciju za ažuriranje i ručno provjerite da li postoji novija verzija od one koja je upravo aktivna na vašem uređaju.

Proverite uređaj na kom koristite internet

Iako svi najprije pomisle da je uzrok loše konekcije eksterne prirode, često se dešava da je problem upravo u uređaju koji u tom trenutku koristimo – telefonu, tabletu ili računaru.

Provjerite da li je sistem podešen pravilno i da li je možda slučajno onemogućeno primanje internet-konekcije. Ako je to u pitanju, jednostavno ćete to riješiti tako što ćete instalirati ili novi drajver ili ćete ažurirati operativni sistem na uređaju kako biste otklonili „kočnicu”.

Činjenica je da bez interneta danas zaista imamo ograničene mogućnosti. Gotovo sve što radimo na neki način mora da se završi ovim putem, bilo da je riječ o istraživanju, primanju određenih dokumenata ili o slanju gotovog rada, teksta ili programa. Zato se neprestano radi na unaprijeđenju funkcionalnosti interneta i njegovoj stabilnosti. Međutim, što je veći broj korisnika, to je internet lošiji.

Tržište je u stalnoj potrazi za novim stručnjacima, novim idejama i prilikama za poboljšanje brzine interneta, otklanjanje smetnji i prohodnosti informacija. Ako imate ideju kako se ovi problemi mogu riješiti, upišite obuku za razvoj softvera i naučite kako da je realizujete. Radno mjesto vas čeka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here