Majčina podrška jača samopouzdanje

0
747

STABILNA emotivna veza između majke i djeteta ključna je za rast pojedinih dijelova mozga, odnosno za razvoj inteligencije – tvrde istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu. Oni su pratili i analizirali način na koji se grupa majki odnosila prema mališanima tokom sedam godina. Na osnovu rezultata do kojih su došli zaključili su da su djeca koju su mame emotivno podržavale imala u prosjeku 10 odsto veći hipokampus od onih čije su majke bile emotivno udaljene. Upravo se hipokampus povezuje sa pamćenjem, učenjem i reagovanjem na stres.

Istraživači su otkrili da kada postoji snažna veza između njih, mališani imaju osjećaj sigurnosti, a on im dozvoljava da istražuju svijet i steknu samopouzdanje. Osim toga, posvećene majke više pomažu djeci u rješavanju problema, što utiče na to da ona postanu bolja i temeljnija u učenju i da se lakše nose sa stresnim situacijama.

Ovaj zaključak se naslanja na teorije koje su iznjeli mnogi naučnici tvrdeći da djeca zapravo nasleđuju inteligenciju prije svega od majke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here