Ne ispunjavajte im hirove

0
712

AKO djeci ispunjavate svaki hir i radite stvari umjesto njih, sasvim sigurno od njih pravite razmažene nesposobnjakoviće – opominje psiholog i docent na Univerzitetu u Firenci, Đovani Notarnikole. On tvrdi da većina roditelja nema vremena da se posveti mališanima, pa to nadoknađuju tako što im umjesto pažnje kupuju poklone. Da im klinci ne bi otkazali ljubav, odrasli ih stalno darivaju. Tako peru svoju savjest, ne razmišljajući šta prave od djece.

– To je pogrešno – tvrdi Đovani Notarnikole. – Djeca će početi da zloupotrebljavaju vašu spremnost da im ispunjavate svaku želju. Zato je pametnije da im se više posvetite, umjesto da ih kupujete, kao i da naučite na pojedine prohtjeve kažete “ne”.

Psiholog ima zamjerku i na to što mame i tate sređuju sobu i rade domaće zadatke umjesto mališana, jer im je tako brže da urade sve što treba, a ne da čekaju da se mališani sami pokrenu.

– Šta se dešava na duže staze? Naravno, djeca postaju lenja i nesposobna da izvršavaju svoje obaveze. Brzo to promjenite ako želite da imate odgovornog naslednika, a ne nehajno stvorenje – savjetuje psiholog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here