Evo šta znači kad su stopala hladna, kad imamo grčeve u nogama…

0
1270

Redovni brzinski pregled nogu vam može otkriti kakvog ste zdravstvenog stanja.

Kate McArthur, australska podijatrica iz Sydneyja, koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem deformacija i bolesti stopala izjavila je da oticanje stopala, promjena boje noktiju ili bolne tačke mogu upozoravati ljude na puno ozbiljnije probleme.

Od nogu koje su stalno hladne pa do suhih i stalno ispucalih peta, ovo su promjene na stopalima koje se ne smiju ignorirati:

1. Promjena boje nokta

Žuti nokti mogu biti posljedica psorijaze i ekcema te u nekim vrlo rijetkim slučajevima mogu biti znak sindroma žutog nokta, koji uzrokuje oticanje i skupljanje tekućine u plućima.

Nokti na nogama također mogu promijeniti boju ako je došlo do neke traume stopala. To može biti posljedica krvnih žuljeva koji se javljaju kod nošenja obuće koja je preuska ili ako je noga nagnječena, na primjer kao kad vam netko stane na nogu.

McArthur posebno upozorava na tanku tamnu crtu na noktu, koja ukazuje na postojanje melanoma kod čovjeka: “Ako niste sigurni, a imate osjećaj da nešto nije u redu s vašim stopalima, idite provjerite o čemu se radi kod podijatra”, savjetuje McArthur.

2. Stalno hladne noge

Ako su vam nogu uvijek hladne, čak i kad ih umotate u deku, to može biti znak da se nešto ozbiljno događa u vašem tijelu.

“Dijabetes može promijeniti način opskrbe perifernih krvnih žila te promijeniti funkciju živaca u nogama, s rezultatom konstantnog osjećaja hladnoće u nogama, koje su hladne i na dodir”, objašnjava McArthur.

Stručnjaci također upozoravaju da ako su vam noge hladne i ako vas bole, da postoji mogućnost da imate promrzline (ozljeda hladnoćom pri kojoj su jedan ili više dijelova kože trajno oštećeni). “Ovo je obično povezano sa zimskim periodom, a promrzline mogu dobiti i mladi i stari”, nadopunila je McArthur.

3. Koža na nogama je suha, ljušti se ili je ispucana

Ako su uprkos stalnoj njezi nogu, vaša stopala i dalje suha, ljušte se i ispucala su, potrebno je stati i provjeriti radi li se o nečem ozbiljnijem.

Jedno objašnjenje je moguća hiperkeratoza (zadebljanje površinskog sloja kože, epidermisa tj. njegova rožnatog sloja). “Slojevi kože nemaju dovoljno elasticiteta i dalje će pucati, ljuštiti se ili čak dodatno zadebljati. Drugi razlozi mogu biti atletsko stopalo, dermatitis, psorijaza ili ekcem”, napominje McArthur.

4. Neugodan miris

Bez obzira na osobnu higijenu svi čeasto imaju problema s neugodnim mirisom stopala.

“Na stopalima se nalaze hiljade i hiljada žlijezdi znojnica. Obuća i čarape mogu ‘zarobiti’ gljivice i bakterije na nogama koje se razmnožavaju u toplim i vlažnim uslovima”, upozorava McArthur. “Iako samo znojenje i neugodan miris nogu nije nešto oko čega bi se trebalo posebno zabrinjavati, dobro je stvoriti nepovoljne uslove bakterijama i gljivicama za razmnožavanje svakodnevnim pranjem čarapa i ostavljajući obuću da se dobro osuši nakon znojenja. Kad je potpuno suha dobra ideja je staviti kapljicu ulja čajevca u obuću.”

5. Grčevi u nogama

Ako često osjećate grčeve u nogama, moguće je da imate problema s cirkulacijom.

“Tipično, grčevi u nogama su znak da noge ne primaju dovoljno kisika krvotokom. Moguće je da vam nedostaje i magnezija”, rekla je, pa dodala: “Najlakše ćete riješiti ovaj problem uzimajući magnezij kao dodatak u prehrani ili, ako vam je dostupan, nabavite magnezij u obliku spreja kojim možete pošpricati mjesto na kojem vam se pojavljuju grčevi.”

6. Natečene ili bolne noge

Natečene i bolne nogu mogu biti posljedica brojnih zdravstvenih stanja.

“Natečene noge, pogotovo ako su i bolne, mogu upozoravati na ozljedu (akutnu ili kroničnu) ili biti posljedica nošenja loše obuće, prevelike, premale ili preuske. Također, natečene nogu mogu biti posljedica operacije, a to oticanje ponekad može trajati i do šest mjeseci”, upozorava McArthur.

“Naticanje može biti povezano i sa srčanim problemima, bubrežnim i limfnim bolestima”, nadodaje.

7. Rane koje ne zacjeljuju

Ako na nogama imate ranu za koju se čini kao da nikako da zaliječi, moguće je da je tome uzrok nešto sasvim drugo.

“Možda imate nešto sasvim bezopasno poput bradavice, a druge rane koje se mogu pojaviti mogu upozoravati na palmoplantarnu pustularnu psorijazu – male žute pustule koje su češće povezane s pušačima”, objašnjava.

Također neki genetski poremećaji poput anemije mogu uzrokovati rane na nogama, ali i dijabetes, piše 24sata.hr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here