MOGUĆE JE: Izliječite karijes prirodno, u pet koraka, bez odlaska zubaru!

0
1495

Moguće je uz malo truda, pokazuje i svjedočanstvo jedne majke koja je uspješno izliječila karijes svome sinu

Prema studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journal, cavities and tooth decay proces propadanja zubi može se preokrenuti prehranom. Znanstvenici su 62 djece s karijesom podijelili u tri prehrambene grupe. Prva grupa je dobivala standardnu prehranu s više zobene kaše koja je bogata fitinskom kiselinom. Druga grupa je dobivala standardnu prehranu s dodatkom vitamina D, dok je treća grupa jela tu istu prehranu, ali bez žitarica i također je uzimala vitamin D.

Znanstvenici su otkrili da je prva grupa koja je jela puno zobene kaše i žitarica prepunih fitinske kiseline imala povećanje broja karijesa. Druga grupa je pokazala poboljšanje zdravlja, a treća grupa koja je slijedila prehranu bez žitarica s dodatkom vitamina D pokazala je najveće poboljšanje. Gotovo svi karijesi u trećoj grupi su se sami izliječili, prenosi roditelji.hr

Činjenice do kojih su ovi znanstvenici došli čini se da potpuno negiraju dosadašnje teze da do karijesa dolazi prije svega zbog naslaga hrane na zubima, posebice one slatke. Ova studija pokazuje da je više faktora u tom procesu u igri.

Prema dr. Edwardu Mellanbyju, dr. Weston Priceu i dr. Ramiel Nagelu, postoje 4 glavna razloga koja doprinose razvoju karijesa:

Nedostatak minerala u prehrani (nedostatak magnezija, kalcija i fosfora)

Nedostatak vitamina topivih u mastima (A, D, E i K)

Prevelika konzumacija hrane koja sadrži mnogo fitične kiseline (žitarice (integralne posebice), orašasti plodovi, sjemenke i grahorice.
Prevelika konzumacija šećera

5 koraka do izlječenja

1. Izbacite šećere
Želite li zdrave zube, šećer ne smije biti dio vaše prehrane. Ne samo da hrani bakterije u ustima koje sprečavaju prirodno ispiranje zubi slinom, već stvara i jake kiseline dopuštajući im da dekalcificiraju i demineraliziraju strukturu zubi.

2. Jedite hranu bogatu nutrijentima
Borba protiv karijesa zahtijeva povećanje unosa vitamina topivih u mastima i minerala. Prehrana bogata povrćem, posebice zelenim lisnatim povrćem i hranom bogatom zdravim masnoćama, kao što su kokosovo ulje i avokado (u kombinaciji s orašastim voćem i sjemenkama) čine idealnu prehranu protiv karijesa.

3. Mućkanje ulja u ustima
Mućkanje ulja u ustima se koristi već stoljećima kao oralna detoksifikacija. Jednostavno u usta uzmite žlicu kokosovog ulja i mućkajte ga 20 minuta, zatim ga ispljunite. Ako vam je 20 minuta predugo započnite s 3 do 5 minuta. Mućkanje ulja u ustima pomoći će vam u liječenju čitavog niza bolesti usne šupljine.

4. Eliminirajte fitičnu kiselinu
Fitična kiselina se nalazi u žitaricama (posebice integralnim varijantama te u mekinjama), orašastim plodovima, sjemenkama i grahoricama. Posebice veliku količinu ove kiseline imaju GMO i neorganiski uzgojene namirnice. Previše ovakvih namirnica u prehrani mogu dovesti do nedostatka minerala i osteoporoze jer fitična kiselina sprečava apsorpciju minerala i izvlači ih iz tijela kostiju i zubi te pogoduje nastanku karijesa. No, uravnoteženom prehranom ta se fitična kiselina neutralizira drugim nutrijentima. Zato nije potrebno ove grupe namirnica izbaciti iz prehrane, no korisno je ne pretjerivati i žitarice, orašaste plodove, sjemenke i grahorice prije kuhanja dugo namakati u vodi, dopustiti im da prokliju, fermentiraju te ih zatim dobro (dugo) kuhati. Na taj način se mogu znatno smanjiti količine fitične kiseline u njima.

Koristite mineralizirajuće paste za zube
Zubna pasta bez fluora može biti skupa i teško ju je pronaći, no vrijedi se potruditi. Također možete napraviti svoju pastu za zube:

3 žlice suhe zelene gline
¼ žličice sode bikarbone
¼ žličice tekućeg klorofila
¼ žličice paprene metvice
½ ulja od kokosa
1 žlica filtrirane vode

Izliječila karijes sinu uljem maslaca (svjedočanstvo)

Da ovaj princip liječenja karijesa zaista uspijeva dokazala je i jedna majka koja je svom sinu uspješno izliječila karijes. Ako nemate potrebno ulja iz ovog članka, znanstvenici tvrde da uvijek možete koristiti kokosovo ulje:

“Nakon što sam pročitala epsko djelo dr. Pricea ‘Prehrana i tjelesna degeneracija’ (Nutrition and Physical Degeneration) prije nekoliko godina, glava mi je bila puna misli da se karijes doista može izliječiti uz pravilnu prehranu kroz neko vrijeme. No, vjerujući u nešto intelektualno i znajući kako to radi u praksi su dvije vrlo različite stvari, zar ne?

Iz tog razloga, vrlo sam uzbuđena da vam ispričam nedavnu priču u svezi s jednim od moje djece. Vidite, moje najstarije dijete nedavno je razvilo šupljinu u zubu, u njegovu gornjem desnom bočnom sjekutiću. Karijes je bio iza desnog zuba na desni. Moj muž je to primijetio jednu noć, kao osoba koja marljivo zube štiti i četkanjem i čišćenjem zubnim koncem.

A kada tamo, definitivno je bila rupa u zubu i nije bila ni tako mala. Oboje smo se složili da karijes treba odmah ispuniti plombom.

Nazvala sam zubara odmah i dogovorila sastanak. U međuvremenu, počela sam inzistirati na tome da je moj sin uzima tri kapsule ulja od putra (maslaca) svako jutro zajedno sa svojom normalnom, svakodnevnom žličicom fermentiranog ulja jetre bakalara.

S tom velikom rupom u stražnjem dijelu njegova sjekutića, on je pio i jedno i drugo ulje. Dr. Price otkrio je da se karijes liječi brže kada se ova dva terapijska i hranjiva ulja uzimaju zajedno.

“Sastanak” sa stomatologom je bio za nekoliko tjedana pa sam nastavila djetetu davati kapsule ulja maslaca svaki dan. Također sam rekla svojem sinu da mu je stvarno potrebno da se vrati na svoj doručak od dvije kriške tosta svakog jutra sa sirovim maslacem i medom umjesto tahinija (gusta pasta koja se priprema od mljevenih sjemenki sezama sa sezamovim uljem) i meda, što je zapravo on doručkovao u posljednjih nekoliko mjeseci.

Moj sin voli sirovi maslac i upravo je izišao iz rutine da ga jede svako jutro kao što je obično činio. Je li ova jednostavna promjena doručka imala utjecaj na razvoj njegove šupljine? Vjerojatno.

Nisam promijenila bilo što drugo u njegovoj prehrani. On nije prestao jesti žitarice i još uvijek je povremeno jeo šećer kroz “junk hranu” koju dobiva u školi. On je ipak tinejdžer, nakon svega. Pokušajte maknuti žitarice i šećere iz njihove prehrane i dobit ćete pobunu. Djeca trebaju učiti neke stvari na vlastitoj koži.

Zaključila sam da ne mogu zaštititi svoju djecu od ovih stvari i držati ih u balonu – možete ih samo naučiti da budu mudri i oni će naučiti umjerenosti sami tijekom vremena. U svakom slučaju, natrag u priču o karijesu.

Kao što se pokazalo, dan prije njegova sastanka sa zubarom obavijestio nas je da će liječenje zuba biti premješteno na drugi datum jer je zubar morao otići izvan grada zbog obiteljskih razloga. Tako da se termin za moje dijete pomaknuo za još par tjedana, ali svo to vrijeme, nastavili smo s tri kapsule ulja maslaca sa žličicom fermentiranog ulja jetre bakalara, nakon doručka od dvije šnite tosta sa sirovim maslacem i medom.

Zadnji tjedan prije zubara odlučila sam zaviriti u šupljinu i vidjeti je li sve bilo još gore. Prošlo je oko mjesec dana i moj muž je bio sam malo zabrinut s obzirom na to da je to bio jedan od najboljih prednjih zubi. Uzela sam svjetiljku i moj sin je nagnuo glavu unatrag i pogledala sam, i gledala, i gledala!

Nema karijesa, nema šupljine

Tako je! Nema rupa više nigdje. Ona je u potpunosti popunjena i bila glatka kao zub pored njega. Rekla sam svojem mužu, a on je također pogledao. On je bio oduševljen kad je vidio da je rupa otišla.

I dalje ću ga voditi zubaru da provjeri ima li još koji karijes i da provjeri je li u izliječenom zubu sve u redu. Najbolja vijest od svega je da smo promijenili vrlo malo kako bi ovaj zub izliječili. Moj sin je nastavio svoju normalnu, hranjivu prehranu kod kuće s “propustima” u prehrani koji se obično javljaju na školskim i zabavnim događajima.

Upravo smo i mi dodali ulje maslaca u svoju svakodnevnu prehranu zajedno s fermentiranim uljem jetre bakalara, a moj se sin vratio nazad na sirovi maslac i tahini na svom tostu svako jutro.

Zaključak zubara

I doista, odveli smo sina kod zubara da napravi puni pregled i da provjerimo da nema šupljine i karijesa u ustima. Zub je bio tamo, rupa je nestala. Prehrana može doista izliječiti karijes!
To je to!
Nadam se da vam je ova priča ohrabrujuće! Istraživanja dr. Pricea uistinu funkcioniraju u praksi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here