Biljka koja zaustavljva krvarenje

0
673

Kunica, hajdučka ili Ahilova trava od davnina je poznata kao lijek za zacijeljivanje rana, popravljanje apetita, kod stomačnih tegoba ali i ginekoloških problema.

Ova biljka raste po livadama, pašnjacima, šumskim obodima i grmlju.

Vezuje se za grčkog mitskog ratnika Ahila, koji je prema legendi ovu biljku nosio u vojne pohode i koristio za zacjeljivanje rana kod vojnika. U našim krajevima dobila je ime hajdučka trava, po hajducima koji su je koristili u iste svrhe.

Biljka u sebi sadži izovalerinske keiseline, salicilnu kiselinu, tanine, flavonoide, sterole, asparagin. Ona je dijaforetik (podstiče znojenje), adstrigens (djeluje na površinsko skupljanje tkiva, isušuje, zacjeljuje rane), antiflogistik (protiv upala svih sistema), koleritik (pospješuje rad jetre i podstiče lučenje žuči), emenagog ( stimuliše i normalizuje menstrualni ciklus) i blag aromatik.

Tamno plavo aromatično ulje dobijeno iz cvijetova biljke koristi se kao antiinflamatorno sredstvo. Utrljava se u grudi kod prehlade i gripa. Listovi biljke sadrže materije koje podstiču zgrušavanje, tako da se svježi mogu upotrebljavati kod krvarenja iz nosa.

Nadzemni dijelovi biljke se korite kao gorki digestivni tonik, koji podstiče protok žuči i djeluje kao diuretik. Odličan je tonik za krv, podstiče cirkulaciju, a koristi se i za snižavanje visokog krvnog pritiska. Veoma je koristan i kod poremećaja u menstrualnim ciklusima.

Čaj je koristan kod bolova u stomaku, svih gastrointestinalnih poremećaja i krvarenja.

Recept za pripremu čaja od kunice:

Dvije male kašike sušenog cvijeta i lista preliti s dva decilitra vrele vode, poklopiti i ostaviti da 10 minuta.

Pije se protiv smetnji u bubrezima i jetri, kod želučanog i crijevnog katara, čira na želucu i gastritisa i dr. Ulje od ove biljke se može koristiti kod upale hemoroida.

Upotreba:

Odrasli: 1 šoljica ujutro i 1 šoljica čaja pred spavanje.

Djeca: jedna mala šoljica.
Čaj od kunice upotrebljava se i u liječenju hemoroida. Isto tako u narodnoj medicini se čaj koristi kao protivupalno sredstvo, zatim kod ženskih problema, kao što su ciste na jajnicima, neredovne menstruacije, bijelo pranje.

Osim za čaj u narodu se koristi spolja hajdučka trava za zarastanje rana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here