Žene koje redovno konzumiraju brzu hranu imaju dva puta veći rizik od neplodnosti, rezultati su studije koja je objavljena u časopisu “Human Reproduction”.
Studija, u kojoj je učestovalo 5.598 žena u dobi od 18 do 43 godine s područja Australije, Novog Zelanda, Velike Britanije i Irske, pokazala je da žene koje četiri ili više puta sedmično konzumiraju brzu hranu imaju veći rizik od neplodnosti.
Žene koje su često konzumirale brzu hranu u prosjeku su ostale trudne mjesec dana nakon žena koje nikada nisu jele brzu hranu.
Rezultati studije pokazali su i da svakodnevno konzumiranje više porcija voća povećavaju šanse za začećem.
“Ustanovili smo da je najviše vremena da zatrudne trebalo ženama koje su jele manje voća”, rekla je Claire Roberts, glavna autorica studije i profesorica na australskom Univerzitetu Adelaide.
Ženama koj imaju problema sa neplodnošću stručnjaci savjetuju da konzumiraju više voća i povrća, cjelovitih žitarica, sjemenki, orašastih plodova, zdravih masnoća, mlijeka i mliječnih proizvoda.