PAMETNI NA MAMU: Ove 4 stvari djeca nasljeđuju ISKLJUČIVO OD MAJKE!

0
594

 

Bez obzira da li vaša beba lični na vas ili oca, nauka kaže da je mogućnost da ove stvari naslijedi od majke mnogo veća.

Od roditelja nasleđujemo od ponašanja pa do inteligencije, apsolutno sve. Iako je genetika jako složena stvar, istraživanja su potvrdila da neke osobine naslijeđujemo samo od mame.

Inteligencija

Nedavno istraživanje Univerziteta u Glazgovu u kojem je testitrano preko 12 000 ljudi u životnoj dobi od 14 do 22 godine imao je za cilj da pokaže je koji faktori imaju uzicaj na inteligenciju, uz socio-ekonomski status i obrazovni status. Rezulati su potvrdili da je dominatan genetski uticaj imala majka. Njihov koeficijent inteligencije imao je oscilacije samo u prosjeku 15 bodova u odnosu na onaj kod njihovih majki..

Obrasci i navike spavanja

Istraživanje je objavljeno u popularnom časopisu “Sleep Medicine” i navodi da mame prenose svoje navike spavanja na potomke i da djeca čije mame vode borbu sa nesanicom idu kasnije na spavanje i zato se manje odmaraju. Zanimljivo da naučnici nisu mogli pronaći zajedničke tačke sa očevima u ovo slučaju.

Brzina starenja

Geni majke utiču na proces i brzinu starenja. Istraživači s Instituta Max Plank dokazali su DNK iz mitohondrija koji isključivo nasljeđujemo od mame može kontrolisati starenje. Istraživeanje je obuhvatilo miševe, a ne ljude, te su tu potrebna dalja istraživanja.

Girl crying desperately at home

Prolazak kroz menopauzu

Starosna dob u kojoj ćete prolaziti kroz menopauzu naslijeđuje se vaše mame. Testiranje britanskog Instituta za istraživanje raka, koje je obuhvatilo preko 2 000 žena otkrilo je da se i a menopauza nasleđuje od porodice. Otkriveno je da one žene čije su mame i sestre rano prošle kroz menopauzu imaju čak šest puta veći rizik. Međutim, tu nije bitna samo genetika, jer i stil života uveliko može da igra ulogu. Na primer, pušačice prolaze kroz menopauzu dvije godine ranije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here