TIHA LJUBAV JE NAJLJEPŠA I NAJBOLJA: Ovih 5 razloga če vam to dokazati!

0
728

Prema istraživanju, samo oko 12% parova ostaje zajedno duže od 20 godina, ali oni koji uspiju održati dugoročnu vezu, imaju nivo moždanih aktivnosti sličan onima koji su tek zaljubljeni! To znači da je mirna i tiha ljubav odgovor na sretnu vječnu vezu.

1. Tiha ljubav nije sinonim za dosadnu i staloženu.

Istraživač Aaron Ben-Zeév opisao je mirne odnose bez negativnih elemenata, poput oštrih sukoba, ljubomore i anksioznosti. To ne znači da se vaš razvoj kao para zaustavlja ili da nema uzbudljivih emocija, i sigurno to nije stagnacija.

Naravno, još uvijek možete imati leptiriće, ali tiha ljubav prije svega znači osjećati se sigurno i ugodno, proživjeti nove životne faze, rasti lično i kao par, te podržavati jedno drugo.

2. Mirna ljubav znači sigurno okruženje.

Istraživač Art Aron dokazao je da dugogodišnji parovi koji su prijavili visoku razinu mirne romantične bliskosti imaju nivo moždane aktivnosti slične onima koji su tek nedavno zaljubljeni! Razlog tihe ljubavi je najdugovječniji je zato što partneri nauče da ne krše međusobne granice, da ne gube raspoloženje, da se suzdrže od kritika i prosuđivanja, da budu strpljivi i tolerantni i da stvore sigurno i voljno okruženje.

3. Mirna ljubav nije moguća bez poverenja.

Mirna ljubav temelji se na povećanom poverenju i otvorenosti u zamenu za sigurnost. Drugim riječima, vi pristajete da se nikada međusobno ne povrijedite – dok je agresija od značajnog drugog najboleća. Bez pouzdanja, transparentnosti, emocionalne podrške, razumijevanja i poštovanja nikada ne možemo biti mirni ili se osjećati uistinu sigurno i voljeno.

4. Mirna ljubav je i dalje romantična.

Kao što je Aaron Ben-Zeév opisao za Psychology Today, moramo razumjeti razliku između romantičnog intenziteta i dubine. Prva stvar je trenutna strast i želja. Kratko je trajanje, ali nema daljeg razvoja. S druge strane, romantična raskoš neprestano je iskustvo koje uključuje i intenzitet i trajan razvoj te procvat svakog ljubavnika i njihove čitave veze.

5. Mirnost je novo uzbuđenje.

U današnjem svijetu koji se temelji na površnim odnosima sa svim tim aplikacijama za brza druženja i pokazivanju na društvenim mrežama, duboka tiha ljubav je vrlo vrijedna stvar. S vremenom dobivate partnera na dubljem, složenijem nivou, učite nove stvari jedni o drugima, imate zajedničke aktivnosti i dijelite emocionalna iskustva – to donosi nešto novo u vezi bez da vam ide preko peta.

Slažete li se da je tiha ljubav najdugovječnija i može preživjeti bilo koja teška vremena? Bilo bi nam zadovoljstvo čuti vaše priče u komentarskom dijelu ispod!

Fotorafije: NeONBRAND / unsplash

Senzacija.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here