MARKETINŠKI TRIKOVI KOJI NAS TJERAJU NA KUPOVINU: 9 načina manipulacije zbog kojih uvijek potrošimo CIJELO BOGATSTVO!

0
1969
Foto:Depositphotos.com

U žurbi ste da se vratite kući i samo želite pokupiti malo jaja i mlijeka iz supermarketa, ali ona leže skrivena negdje blizu ivica trgovine. Svi smo se pitali o naizgled haotičnom rasporedu robe u velikim supermarketima. Ali ništa tamo nije haotično. Radi se o dobro osmišljenom aranžmanu s jedinim ciljem povećanja prodaje. Zbunjeni, zar ne?

U ovom članku Bright Side, pogledajmo neke genijalne trikove koje supermarketi koriste da bi povećali prodaju.

1. Namjerno zbunjujući kupce.

Jeste li se ikad zapitali zašto predmeti koji se obično kupuju zajedno nisu postavljeni bliže jedni drugima? To je zato što supermarketi žele da ih potražite šetajući prodavaonicom u nadi da ćete se upuštati u impulsivne kupovine dok prolazite pored stvari.

Prema izvještaju koji je objavio Institut Marketing Science, 68% kupaca koji su posjetili više prolaza obavili su neplaniranu kupovinu u odnosu na 51% onih koji su posjetili manji broj.

2. „Cijene šarma“ su pravi trik.

Kad god vidite proizvod po cijeni od 1,99 USD ili 399,99 USD, trgovina vas pokušava natjerati da pomislite kako je cijena malo ispod okruglog broja i da štedite novac. Ovaj fenomen je poznat i kao „levocifreni efekat“. A studije pokazuju da “cijene šarma” djeluju, dobro, kao šarm.

3. Stavke visokog profita postavljaju se u nivo očiju.

 

Prodavaonice postavljaju skupe proizvode s visokom maržom na visine lako i lako uhvatljive. I obrnuto, proizvode s nižim cijenama postavljaju na teško dostupna mjesta.

I baš kao i kod odraslih, predmeti za djecu postavljaju se u njihov nivo. Dakle, sljedeći put kad čujete: „Mama, želim ovo!“ I pitate se kako je to vaše dijete pronašlo a da niste primijetili, sada znate razlog.

4. Košarice su s razlogom ogromne.

Istraživanje je pokazalo da je udvostručenje veličine kolica dovelo do toga da kupci kupuju 40% više. To je razlog zašto se tijekom godina njihova veličina povećavala. Na primjer, u Whole Foodsu, veličina kolica za kupovinu gotovo se udvostručila u posljednje 2 godine.

5. Muzika utiče na obrasce kupovine.

Foto:Depositphotos.com

Studija objavljena u časopisu Procedia Economics and Finance otkrila je da ugodna pozadinska muzika povećava šanse da kupac potroši više vremena i novca u trgovinu. Supermarketi takođe vole da puštaju muziku sa sporim otkucajima kako biste se osjećali opuštenije i polako se kretali. Studije su otkrile da prelazak sporijim tempom omogućuje kupcima 29% više kupovina.

6. Postavljanje mliječnih proizvoda i jaja daleko od ulaza

Mliječni proizvodi i jaja su 2 najpopularnije kategorije prehrambenih proizvoda i uvijek se nalaze daleko od ulaza u trgovinu. To je zato što trgovina želi da i vi prođete pored nekoliko drugih stvari, čak i ako ste došli da kupite gole potrepštine.

7. Igra se našim čulima

Miris svježe pečene robe i drugih ukusnih prehrambenih proizvoda čini vas gladnim. Ovo vas iskušava da kupujete više hrane nego što biste inače imali. Također, svježe voće i povrće obično se čuva u blizini ulaza. Njihove žive boje u kombinaciji s mirisom prisiljavaju nas na kupnju.

8. Sužavanje prolaza i naplatnih staza

 

Supermarketi su ogromni, pa zašto su prolazi toliko uski da je teško da se 2 kolica prelaze jedna pored druge? To je zato što su hodnici namjerno stvoreni kako bi usporili vaš hodni ritam, tako da na kraju kupujete više stvari impulsivno.

Trake za odjavu također su namjerno uske tako da ako, dok istovarate, otkrijete da je nešto pokupljeno na impuls, teško će vam se promijeniti mišljenje.

9. Postavljanje manjih podnih pločica u skupim i visokim dijelovima

Manje pločice čine da točkovi kolica kupuju glasniji “klik-klak” zvuk koji podsvjesno prisiljava kupce na usporavanje. I kao što smo već saznali, sporiji tempo hodanja znači i više kupovina!

Koji trik mislite da je najkreativniji? Ako znate više marketinških trikova, slobodno ih podijelite u komentarima.

Senzacija.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here