Home Zdravlje Ako primijetite ove simptome sigurno ste ANKSIOZNI: Evo šta je uzrok paničnog...

Ako primijetite ove simptome sigurno ste ANKSIOZNI: Evo šta je uzrok paničnog straha i kako da ga POBIJEDITE

0
654

Anksioznost je problem sve većeg broja ljudi. Donosimo vam detaljnu listu simptoma koji je razotkrivaju, uzroka koji je izazivaju i metoda kojima možete da je pobijedite.

sorti anksioznost

1) NE MORA DA POSTOJI RAZLOG ZBOG KOGA SMO ANKSIOZNI. NEKAD SE TO JEDNOSTAVNO DESI

– U poslednjih nedjelju i po dana imam nesanicu i osećaj kao da mi neki kamen stoji u želucu, poput nekog tereta. Bila sam umislila da sam trudna, ali sam išla kod doktorke i razuverila me je. Medjutim, i dalje od tada imam nesanicu i budim se jako često noću, pod nekim sam stresom, a ne znam zbog čega? To me buni najviše… Voljela bih kada bi postojao neki lijek da učini da pobegnem iz svega ovoga.

2) NEKADA JE SAMO USTAJANJE IZ KREVETA USPJEH

 

– Ovako, meni su jutra najbednija i tad sam najnervoznija. Teško mi je da se  izvučem iz kreveta, a do skoro sam ustajala kao vampir jer mi je to bilo zadovoljstvo… Šta se dešava sa mnom u poslednje vreme ne znam… Juče sam bila u šetnji, raspolozena, nasmijana… Vidjela se sa dve drugarice, i odmah potpuno druga priča…došla kući opet se malo smorila, ali ništa strašno, kratko je bilo. Zbunjena sam više…

3) DUHOVI IZ PROŠLOSTI

 

– Živim u prošlosti, tačno znam i za koji sam period prikovana. Nemam sadašnjost, a plašim se budućnosti. Godinama to traje. Ne znam kako da se iščupam iz tih okova. Mislim o čovjeku s kojim sam imala prvu i dugu vezu. Znao je po čitav dan da me zasmijava, da radi totalno lude stvari zbog mene. Ali postoji ona mračna strana. Bio je grub, nenormalno ljubomoran, posesivan i agresivan. Kad smo došli do te tačke da sam iz straha bila s njim, jedva sam uspjela da pobegnem iz te veze. Toliko vremena je prošlo, stvarno nema smisla da mi ON šeta po glavi.

4) KADA STE UBJEĐENI DA NEĆETE POLOŽITI ISPIT

 

– Ja sam inače uvek bila optimista ali mi je sada jako ružan period. Hvala Bogu pa imam brata koji mi je jako velika podrška. Najteže mi je bilo juče kad sam ponovo počela da plačem, a on mi je rekao: “Pa što mi opet plačeš?” Ja jednostavno ne mogu da prestanem da plačem, čak i kada hoću. Kada sam upisala fakultet mama mi je rekla da fakultet ne završavaju pametni nego uporni i svaki dan mi je to u glavi ali jednostavno ima momenata kada  imam osećaj da ne mogu više.

5) TRAŽENJE SPASA U LIJEKOVIMA VODI U POTPUNI OČAJ

– Zbog stresa mi je doktor preporučio lijekove za spavanje jer nije postojao drugi način da zaspim. Nakon dva dana završio je u kanti za smeće jer sam pored najživopisnijih košmara još  počela i da haluciniram i u životu se gore nisam osećala… Od toga je prošlo nedjelju dana, a ja sam ponovo počela da ih pijem. Ne znam više šta da radim, osjećam da sam zavisna i da bez lekova ne mogu da spavam, a za svaku nervozu moram da popijem makar pola tablete… Voljela bih da nikad nisam ni počela da ih pijem, i da sam se sama nekako izborila sa problemima, jer mi je sada stanje gore nego pre lekova…

6) ŠTA KADA NIŠTA NE POMAŽE?

 

– Mislim da sam probala sve – i da ignorišem i da se prepustim i da se okupiram drugim stvarima. Učila sam sebe da prihvatim da sam ja jednostavno takva, da me baš briga ako mi se desi kad sam u društvu… Čitala sam dosta o tome i sve se svodi na to – prepuštanje. Ali to kod mene ne pali. Tako mi fali taj mir u grudima, dok sam ga imala nisam ni znala šta je to.

I za kraj, važno je da znate:

7) KADA POMISLITE DA STE NA IVICI, SJETITE SE DA NIKADA NE SMIJETE PRESTATI DA SE BORITE

– Osećaj užasa, osećaj da ću iskočiti iz kože, iritiranje živaca i na najmanji zveket kašika, viljušaka… Prebacujem se s mjesta na mjesto, ne mogu da mirujem i sve to preživljavam, a povrh svega ON mi je sinoć rekao da ga psihički maltretiram svojom pričom, da je dobio sjedu dlaku i da mu se pojavljuju bore! Ne treba mi čovek koji me ne razumije, koji me ne poznaje, a uz sve to me je maltretirao fizički i psihički. Ma pronaći ću način da se trgnem iz depresije i ovog zdravstvenog stanja, sigurno za mene još uvek ima šanse!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here