Ako želite zaštititi svoje bubrege, nemojte to učiniti!

0
1337

Bubrezi su jedan od vitalnih organa koji ovise o vlastitoj funkciji tijela. Pojavljuju se u obliku pupka, ova dva organa su postavljena bočno prema leđnim mišićima gornje trbušne šupljine, odmah ispod rebra.

Popis funkcija koje bubrezi izvode dosta je dug. Za početak, detoksiciraju krv, filtriraju otpad kroz urin i uklanjaju višak vode iz tijela. Osim toga, bubrezi zadržavaju vodu kada tijelo treba više.

Osim toga, ti važni organi pomažu regulirati razine kalcija i fosfata u tijelu. Oni također izdvajaju važne hormone koji pomažu regulirati tjelesne funkcije poput krvnog tlaka i stvaranja crvenih krvnih stanica – eritrocita. To su vitalni za transport kisika i važnih hranjivih tvari u cijelom tijelu.

Pravilna funkcija bubrega od vitalne je važnosti za cjelokupno zdravlje. Broj znakova može upućivati ​​na kvar bubrega. Najčešći simptomi uključuju promjenu boje i količine urina, vrtoglavicu, povraćanje, anemiju, probleme s disanjem, osjećaj hladnog većine vremena, umor ili umor, svrbež kože, loš dah i iznenadna bol u tijelu.
1. Nedovoljan unos vode

Pijenje nedovoljne količine vode može biti štetno za vaše zdravlje bubrega. Kao što je ranije spomenuto, glavna funkcija bubrega je ispirati metabolički otpad iz tijela i regulirati proizvodnju eritrocita.

Kada nema dovoljno vode u tijelu, manji protok krvi u bubrege, jer krv postaje koncentrirana. To utječe na sposobnost bubrega da ukloni toksine iz tijela, što na kraju dovodi do akumulacije toksina u tijelu.

Nacionalna bubrežna zaklada preporučuje dnevno napajanje najmanje 10-12 čaša tekućine za zdrave odrasle. To će osigurati optimalnu funkciju bubrega, kao i hidrataciju tijela.

2. Konzumiranje previše kave

Prekomjerno unos kofeina može dovesti do hipertenzije, što će stoga nadjačati bubrege. To može dugoročno oštetiti vaše bubrege.

Prema studiji iz 2002 objavljenom u Kidney Interonanatil, kofein je usko povezan s bubrežnim kamenjem jer kofein povećava izlučivanje kalcija u mokraći.

 Međutim, ako se konzumira umjereno, kofein neće uzrokovati zdravstvene probleme za većinu ljudi. Preporučena doza je 1-2 šalice kave i 3 šalice čaja dnevno. Također se preporučuje smanjiti druge izvore kofeina, uključujući meke i energetske napitke, čokoladu, kakao i neke lijekove.
3. Visoka konzumacija soli

Previše soli može uzrokovati ozbiljnu štetu na bubrezima zajedno s drugim zdravstvenim komplikacijama. Uzevši da bubrezi metaboliziraju 95% natrija koji se konzumira kroz hranu, prekomjerno unos natrija stavlja puno nepotrebnih naprezanja na ovaj organ.

Drugim riječima, visoka potrošnja natrija čini vaše bubrege teže da eliminira višak soli. Posljedično, to rezultira smanjenom funkcijom bubrega i zadržavanjem vode u tijelu. S druge strane, zadržavanje vode može povećati krvni tlak, što dodatno pogoršava zdravlje bubrega.

Štoviše, unos soli povećava razinu mokraćnog proteina, jednog od temeljnih uzroka bolesti bubrega.

Preporučeni dnevni zahtjevi natrija ne smiju biti veći od 5 grama. Sve iznad toga je nesigurno za vaše bubrege i vaše cjelokupno zdravlje. 1 čajna žličica soli mjeri oko 6 grama.

4. Pijenje previše alkohola

Ne postoji ništa krivo s umjerenom potrošnjom alkohola. Međutim, pretjerano pijenje može biti stvarno štetno za vaše bubrege. Jedna stvar, alkohol stavlja puno stresa na bubrege i jetru. Kada se konzumira u velikim količinama, rezultat je da se urinska kiselina taloži u bubrežnim tubulama i dovodi do tubularne opstrukcije. To vam dovodi do visokog rizika zatajenja bubrega. Dodatno, alkohol uzrokuje dehidraciju i tako utječe na normalnu funkciju bubrega.

Preporučena količina alkohola dnevno je 2 pića za muškarce i 1 piće za žene i starije osobe.

5. Nedostatak sna

Nedostatak sna je uobičajeni zdravstveni problem povezan s modernim načinom življenja. Zdravstveni stručnjaci savjetuju da je zdrav san od 6-8 sati dnevno od vitalnog značaja za cjelokupno zdravlje.

Ono što se događa u tijelu tijekom spavanja jest taj da organski tkiva regeneriraju. Dakle, kada ste nedovoljan, ovaj proces regeneracije je otežan, što rezultira bubrežnim i drugim oštećenjem organa.

Nekoliko je studija pokazalo da lišavanje sna također može dovesti do povišenog krvnog tlaka i ateroskleroze (začepljenja arterija), što vam samo dovodi do većeg rizika od bolesti bubrega.

Imajući zdrave navike spavanja i održavanje dobrog stanja mirovanja, značajno će poboljšati vašu funkciju bubrega, kao i vaše cjelokupno zdravlje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here