Peti prst test! Jeste li dijabetičar? Saznajte u manje od 1 minute!

0
821

Prediabetes znači da je razina šećera u krvi viša nego što bi trebalo biti. Ali još nije dovoljno visok da se klasificira kao dijabetes tipa 2. Bez intervencije, prediabetes će vjerojatno postati dijabetes tipa 2 u 10 godina ili manje. Ako imate prediabetes, trebali biste znati da to može dovesti do potencijalnih štetnih stanja vašeg srca i krvožilnog sustava.
Simptomi dijabetesa

Teška žeđ
Povećano mokrenje
Kronični umor
Brzo mršavljenje
Povećaa apetit
Problemi s vidom
Bolovi koji se vrlo sporo liječe ili se uopće ne liječe.

No, postoji još jedan način dijagnosticiranja prediabete. Sljedeći koraci su kratki vodič koji će vam pomoći pri dijagnosticiranju ovog stanja za manje od 1 minute uz pomoć prstiju i odgovaranjem na neka jednostavna pitanja.

Držite jedan prst u slučaju da ste muškarac i nemojte držati prste ako ste žena.

Držite jedan prst u slučaju da ste stariji od četrdeset, dva prsta u slučaju da imate više od pedeset, tri prsta ako imate više od šezdeset godina, a ni u slučajevima kada ste mlađi od 40 godina.

Držite jedan prst ako mislite da niste jako fizički aktivni i nitko u slučaju da mislite da ste dobili dovoljno vježbe.

Držite jedan prst u slučaju da se netko u vašoj obitelji bavi dijabetesom i ne drži prste ako bilo koji od njih ima takve probleme sada ili u prošlosti.

Držite jedan prst ako imate vezu s hipertenzijom i ništa ako vaš krvni tlak bude stabilan i normalan.

Držite tri prsta u slučaju da ste pretili, dva prsta u slučaju da imate prekomjernu tjelesnu masu, jedan prst ako ste samo malo prekomjerne tjelesne težine i ništa ako imate normalnu tjelesnu težinu.

Ako držite svih pet prstiju, onda postoji dobra šansa da imate dijabetes prije. Ova vrsta dijagnoze koristi čimbenike koje većina istraživača vjeruje povezana s povećanim rizikom od dijabetesa. Iako to ne znači nužno, većina stručnjaka vjeruje da je to dobar način procjene.

Kada završite s ovim testom, trebate odrediti koliko prstiju držite. U slučaju da ima pet ili više prstiju, vjerojatno se bavite prediabetom. Samodijagnoza koju promoviramo ovdje je povezana s faktorima koji pridonose razvoju dijabetesa. Ako postoji vjerojatnost da ste pre-dijabetes, trebali biste dobiti test krvi kako biste utvrdili koliko rizika imate u razvoju dijabetesa. Ako se ispostavlja da ima značajan rizik, pokušajte napraviti neke promjene u načinu života koji će vam pomoći da smanjite razinu šećera u krvi i smanjite rizik od razvoja dijabetesa.

Iako to nije sasvim precizno, mnogi stručnjaci sugeriraju da je to sjajan način za mjerenje rizika od dijabetesa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here