6 znakova da bi mogli imati srčani udar – mjesec prije nego što se zapravo dogodi

0
1002

Glavni uzrok smrti u Sjedinjenim Državama je srčani udar. Čak i 25% smrti u zemlji zbog srčanih udara, nadmašujući rak kao ubojicu broj jedan. Razlog zašto su brojevi toliko visoki, jer postoje tri glavna uzroka srčanog udara i oni su: visoki kolesterol, pušenje i visoki krvni tlak.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izjavio je da postoji pet uvjeta koji će vam dodati rizik od srčanog udara. To su dijabetes, prekomjerna težina i pretilost, loša prehrana, fizička neaktivnost i prekomjerna uporaba alkohola.

Ključ preživljavanja je rano otkrivanje jer se gotovo polovica svih srčanih udara odvija izvan bolnice. Godine 2005. CDC je provela studiju koja je pokazala da 92% ispitanika prepoznaje nelagodu u prsima kao simptom srčanog udara. Samo 27% je svjesno svih glavnih simptoma i znao je nazvati 9-1-1 kada je netko imao srčani udar.

Simptomi srčanog udara

U ovom članku ćemo vam predstaviti simptome koje trebate biti svjesni kada se radi o prepoznavanju srčanih udara. Ako ih znate, mogu vas obavijestiti ako ste u opasnosti čak i mjesec dana prije nego što se to dogodi.

Nemir u prsima

Najčešći simptom je nelagoda u prsima i dolazi u različitim oblicima. Neki ljudi osjećaju pritisak u prsima, dok drugi osjećaju gori ili stiskaju. Ti osjećaji najčešće se javljaju tijekom tjelesne aktivnosti ili dok ste u mirovanju. Ako osjetite nelagodu u prsima, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Također biste trebali znati da je moguće imati srčani udar bez osjećaja nelagode u prsima, što je uobičajeno za žene.

Osjećaj umora

Drugi znak srčanog udara može biti iznenadni osjećaj umora bez ikakvog razloga. Kao rezultat toga, srce treba raditi sve dok arterije počnu zatvarati i mogu učiniti jednostavne zadatke iscrpljujuće. To može dovesti do spavanja više sati noću ili osjećaj kao da trebate uzeti više naps tijekom dana.

Dugotrajno hladne simptome

Ako vam prehrambeni simptomi neće nestati neko vrijeme, to bi mogao biti znak srčanog zatajenja. Krv može curiti natrag u pluća dok se srce bori s opskrbom tijela krvlju. To je dovoljan razlog za posvećivanje više pozornosti bijeloj ili ružičastoj sluzi s vašim kašljem što bi moglo biti nusprodukt propuštanja krvi.

Oteklina

Ako primijetite da su vaše vene otekle i ako imate učinak nadutosti, to bi moglo značiti da se srce bori da pumpa tijelo krvlju. Primijetit ćete oticanje u stopalima, gležnjevima i nogama jer su najdalje od srca. Štoviše, također je moguće promatrati perifernu cijanozu, koja je plava boja vidljiva na usnama ekstremiteta.

Vrtoglavica

Glavna je zabrinutost stalna vrtoglavica koja je posljedica ograničene cirkulacije u mozgu, što znači da mozak ne prima potrebnu količinu kisika. Ako to doživite, odmah se obratite svom liječniku.

Nedostatak disanja

Pomanjkanje daha je još jedan veliki znak predstojećeg srca. Kada srce počne raditi slabo, pluća ne dobivaju potrebnu količinu kisika. To uzrokuje poteškoće s disanjem i treba ga odmah liječiti.

Svi gore navedeni simptomi mogu se dogoditi do mjesec dana unaprijed, što vam daje dovoljno vremena da ih prepozna i liječi ih na vrijeme. Odmah potražite liječničku pomoć ukoliko doživite neku ili kombinaciju tih simptoma. Vodite računa o svom zdravlju i zaštitite se što je najbolje moguće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here