Rak želuca: tihi ubojica – najčešći simptomi (ne zanemarujte ih)

0
2493

Iako je danas rak raka želuca oko četvrtine česte kao što je bilo prije sedamdeset godina, 24.000 slučajeva dijagnosticirano je godišnje u Sjedinjenim Državama. Međutim, postoji 90% šanse za preživljavanje ako se dijagnosticira u ranoj fazi. Loša vijest je da se simptomi rijetko pojavljuju dok se bolest ne širi kroz trbuh i druge organe. Nažalost, kada se dijagnosticira u ovoj fazi, rak se više ne može liječiti, a petogodišnja stopa preživljavanja je samo tri posto.

Ljudi širom svijeta pitaju se kako možemo zaustaviti ovaj tajni, tihi ubojica prije nego što nas udari. Pa, možemo vam pomoći s tim problemima. Prije svega, trebali biste naučiti sve faktore rizika i znakove upozorenja o raku želuca. Razlog zašto je rak želuca toliko teško detektirati je jer kada se simptomi konačno pojavljuju, često su toliko blagi da ih osoba zanemaruje.

American Cancer Society predstavlja sljedeće simptome koji bi mogli ukazivati ​​na rak želuca:

probavne smetnje ili žgaravice
nelagoda ili bol u abdomenu
mučnina i povračanje
proljev ili zatvor
nadutost trbuha nakon jela
gubitak apetita
slabost i umor
krvarenje (povraćanje krvi ili krvarenje u stolici)

Kako bismo spriječili bilo kakav rizik od nastanka karcinoma želuca, predstavit ćemo vam najčešće čimbenike koji bi mogli povećati vaš rizik za razvoj raka želuca:

dob (više od 55 godina)
spol (mužjaci su dvije trećine vjerojatnije od žena)
dijeta bogata namirnicama koja su pušena, sušena, slana ili ukiseljena
pušenje i zloupotreba alkohola
prethodna operacija želuca
obiteljska povijest
prisutnost u želucu bakterija pod nazivom Helicobacter pylori, koja može izazvati ulkus

Napomena: Odmah se posavjetujte s liječnikom ako imate nekih od navedenih znakova upozorenja za rak želuca. Vaš liječnik vjerojatno će vas uputiti gastroenterologu (liječniku specijaliziranom za probavne smetnje) za daljnju procjenu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here