Znate li kada se bere menta?

0
1090

Mentha piperita ili samo menta, jedna je od najpopularnijih ljekovitih biljaka, dok je čaj od mente jedan od najukusnijih čajeva. A znate li kada se bere menta?

Metvica je ljekovita biljka koja zaista može zavesti svojim mirisom i oboriti s nogu svojim okusom, a svojim ljekovitim učinkom vezat će vas uz sebe zauvijek.
Kada osjetite težinu u želucu, loše vam je i imate nadražaj za povraćanje, popijte malo svježeg čaja od mente.

Imate li glavobolju, inhalirajte njezin čaj ili eterično ulje. Metvica je čarobnjak koji povoljno djeluje na nervoze, drhtavice, tjeskobe i slično. Smiriti duh i osvježiti tijelo, nijedna biljka to ne može kao menta.

Ali postoji jedna stvar zbog koje treba biti na oprezu, a to je da zbog velikog sadržaja mentola (koji ipak može izazvati gušenje), paprena se menta ne smatra dobrom za trudnice i malu djecu, a mentol može oslabiti srčani mišić pa je potreban oprez i kod srčanih bolesnika.

Odakle je stigla i kada se bere menta?
Mentha piperita je biljka iz porodice Labiatae (usnatica). Kultivirana je to biljka koja se izuzetno rijetko nađe u prirodi. Nastala je kao križanac klasaste i vodene metvice tijekom 17. stoljeća, piše Rtl.hr. Uzgaja se uglavnom na plantažama, a voli bogata humusna tla s dosta vlage i polusjenovita mjesta.

Izrazito je invazivna biljka i s lakoćom osvaja prostor oko sebe. ​Ako želite imati mentu ubranu vlastitom rukom za svoju kućnu ljekarnu ili kao začin, a trud se vjerujte isplati, prije no što krenete u prirodu dobro je znati još nekoliko činjenica o branju.​

Dakle, znate li kada se bere menta?
Za branje izaberite lijep i sunčan dan, kada je i koncentracija eteričnih ulja u biljkama najveća.​ Menta se bere neposredno prije cvatnje ili tijekom cvatnje kada se bere cijela biljka zajedno s cvatom.

List se bere mlad, ali kada je potpuno razvijen, neposredno prije cvjetanja ili tijekom cvjetanja biljke. Cvijet se skuplja u samom početku cvatnje, ali kada je potpuno otvoren.

Sada kada znate kada i kako se bere menta ostaje vam samo da krenete u prikupljanje ovih mirisnih listića i cvjetova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here