Šta se djetetu dešava kada ga roditelji ljube u usta

0
1605

Ona je rekla da ovo ne može mnogo naškoditi djeci u ranim godinama života, ali kasnije postaje sve opasnije što su djeca starija. To znači da bi bilo najbolje da roditelji uopće s ovim ne počinju.

Kada je u pitanju savjetovanje roditelja kako da se ponašaju prema svojoj djeci, to je uvijek osjetljiva tema.

Dječiji psiholog doktorica Charlotte Resnick dala je jedan kontroverzan odgovor da li je zdravo da roditelji ljube djecu u usta. Ona je rekla da ovo ne može mnogo naškoditi djeci u ranim godinama života, ali kasnije postaje sve opasnije što su djeca starija. To znači da bi bilo najbolje da roditelji uopće s ovim ne počinju.

Razlog tome je što kada jednom s tim počnu, roditelji ne znaju kada je vrijeme da s tim prestanu. Doktorica je ukazala da je to povezano sa dječijom seksualnošću. Djeca postaju seksualno svjesna već s 4 do 6 godina, pa tako i naivno ljubljenje u usta može pomutiti njihove granice i djelovati na njih stimulativno.

“Ako me pitate kada trebate prestati ljubiti vaše dijete u usta”, moj odgovor je odmah, izjavila je ona.

S druge strane, kao reakcija na njene tvrdnje stigao je odgovor njene koleginice doktorice Sally-Anne McCormack koja je rekla da ovakvo ljubljenje ne može zbuniti djecu i da je to podjednako zbunjujuće kao i dojenje.

Roditelji su na mukama kada su u pitanju ovako delikatne stvari, pogotovo kada mogu dobiti oprečne savjete. Možda bi bilo najbolje da slijedite savjete vaših roditelja i model vaspitanja preuzmete od njih bar dok ne stignu naučne potvrde koje će objediniti ovaj problem i dati odgovor na dilemu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here