Ova hrana vam provjereno olakšava začeće

0
727

Problemi sa začećem sve su veći za mnoge parove, a razna rješenja nude se sa svih strana. Postoji i jedno koje je vezano za ishranu parova koji žele da se ostvare kao roditelji.

Naime, jedno amričko istraživanje pokazalo je da parovi koji jedu češće morske hrane imaju više polnih odnosa i brže osiguraju potomstvo u odnosu na one koji izbjegavaju poslastice iz mora.

Naučnici su pratili 500 parova u Michigenu i Teksasu tražeći od njih da bilježe “potrošnju” hrane iz mora i učestalost polnih odnosa. Istraživanje je pokazalo da su izgledi za vođenje ljubavi 39 posto veći tokom dana kada je na meniju bila riba.

“Dok povećanje seksualne aktivnosti može biti jedan bihevioralni mehanizam koji povezuje unos morske hrane i veću plodnost to nije jedini mehanizam”, kaže vođa studije Audrey Gaskins, nutricionista s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

Ljekari savetuju pacijente da barem dva puta sedmično jedu ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama poput lososa, skuše, haringe ili tune jer je unos tih kiselina povezan sa smanjenjem rizika srčanog i moždanog udara.

A ženama koje žele da ostanu u drugom stanju preporučuje se da ne jedu više od tri puta sedmično ribu kako bi izbjegle izlaganje živi koja može da izazove izvjesne poremećaje djeteta.

Prema naučnicima na izglede za začeće nije uticalo koliko morske hrane je par konzumirao, navodi se u radu objavljenom u časopisu “Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here