Odgovor na vječnu dilemu: Smiju li se koristiti prošlogodišnji preparati za sunčanje?

0
808

Otkrili smo kako ćete prepoznati jesu li vaše prošlogodišnje kreme za sunčanje i ove godine dobre za upotrebu!

Provjerite rok trajanja

Kremama za sunčanje smanjuje se djelotvornost poslije tri godine, ali samo u slučaju da ih niste nikada otvarali. Većina proizvoda sadrži konzervanse koji će djelovati i nakon isteka roka, no neće imati veliku zaštitnu moć prilikom izlaganja suncu. Ako ste u nedoumici, najbolje je da bacite staru kremu i kupite novu – posebno ako ste izrazito svijetlog tena.

Čuvajte se otvorenih bočica

Ako ste prošle godine samo nekoliko puta koristili svoju kremu sa zaštitnim faktorom i niste je izlagali suncu i visokim temperaturama, možete je bezbrižno koristiti. Ali dobro razmislite gdje ste je držali. Ako je stajala na toplom i vlažnom mjestu mjesecima, bacite je – vrućina može uništiti sastojke koji imaju funkciju zaštite od sunca. Znaćete da preparat nije više koristan i ako primijetite da je promijenio boju ili se zgrudvao.

Pametno skladištite

Držite preparate za zaštitu od sunca na hladnom i tamnom mjestu – nikako u kupaonici gdje je vlažno i toplo nakon tuširanja što zasigurno nisu dobri uslovi. Predlažemo da spremite kreme u plastične vrećice sa zatvaračem i da ih držite u ormaru.

Koristite ih!

Kupite li preparat za sunčanje na početku ljetovanja i koristite li dovoljnu količinu pri svakom mazanju, trebali biste ga potrošiti do polaska kući. Ljekari preporučuju količinu od 30 grama losiona za cijelo tijelo. Ako koristite sprejeve, potrebno je prskati dok ne prekrijete cijelu površinu kože. Kada je lice u pitanju, trebali biste koristiti kremu sa zaštitnim faktorom tokom cijele godine što znači da bi u prosjeku svakih mjesec do dva dana trebali kupiti novu. Vaš cilj ovog ljeta – ne ostaviti nimalo kreme za sljedeću sezonu!Otkrili smo kako ćete prepoznati jesu li vaše prošlogodišnje kreme za sunčanje i ove godine dobre za upotrebu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here