“Kćerka se odlučila vratiti iz Danske kući, pronašla je posao, a onda – šok”

0
957

Mlada djevojka iz Rijeke u Danskoj je završila studij grafičkog dizajna i nakon završetka studija ostvarila je pravo na naknadu za nezaposlene. Međutim, u Hrvatskoj joj se otvorila mogućnost stručnog osposobljavanja u jednoj renomiranoj dizajnerskoj kući i odlučila se vratiti, ali tada su krenuli problemi.

Dvadeset i trogodišnja kći Alfreda Frankovića iz Rijeke sprema se opet za Dansku iako se prije šest mjeseci iz te iste Danske vratila s diplomom i željom da ostane u Hrvatskoj. Iznevjerio ju je, kao i toliko drugih – sistem koji joj je srušio sve planove koje je imala.

“Prije četiri godine kćerka mi je otišla u Dansku na studij grafičkog dizajna, koji je i završila. Ostvarila je pravo na naknadu za nezaposlene. Riječ je o lijepom iznosu, ne o iznosu za preživljavanje. Međutim, u Hrvatskoj joj se otvorila mogućnost stručnog osposobljavanja u jednoj renomiranoj dizajnerskoj kući i odlučila se vratiti iako je riječ o naknadi koja je mnogo manja od one u Danskoj, no željela se vratiti, a željeli smo to i mi kao roditelji”, ispričao je Franković za Novi list.

Nakon povratka iz Danske kći se prijavila na Zavod za zapošljavanje kako bi ostvarila pravo na stručno osposobljavanje. U trenutku kad je potpisala potrebnu dokumentaciju s tvrtkom koju je sama pronašla, otišla je ponovo u Dansku kako bi riješila dokumentaciju na fakultetu i “raskućila se” te konačno vratila u Hrvatsku, no uslijedio je šok.

“Zavod za zapošljavanje skinuo ju je s liste nezaposlenih jer se nije javila unutar osam tjedana, što joj je bila dužnost. Tim činom propala joj je mogućnost za realizaciju stručnog osposobljavanja. Moja se kći ne vodi kao nezaposlena iako to zapravo jest, a pravno gledano, Zavod za zapošljavanje nije učinio nikakav propust. Službenica se drži onoga što je propisano, no pitam se je li bitnije javljanje ili to što je pronađen posao koji mladoj osobi znači start u život. Koji je smisao Zavoda za zapošljavanje ako onemogućava zapošljavanje?” navodi Franković.

Njegova se kći žalila, a rješenje Zavoda mjesecima je čekala kao ozeblo sunce jer ono je za nju i njezinu obitelj značilo odluku – Hrvatska ili Danska. Kada je napokon stiglo, još jedno razočaranje. Bilo je negativno. I sada opet odlazi.

“Istina je da je moja kćerka pogriješila jer se nije javila na vrijeme. Pošteno smo priznali i očekivali malo fleksibilnosti. Ipak je riječ o ustanovi koja je servis građanima i koju svi mi plaćamo. Prošla su tri mjeseca otkako je skinuta s liste nezaposlenih, a to je kao period kazne, nakon kojeg se može vratiti na listu, no to je gubljenje vremena. Od početka ove godine čeka na stručno osposobljavanje i sad bi cijeli postupak morala ponovno proći, a to više ne želi”, zaključuje Franković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here