9 BRAČNIH FAZA KROZ KOJE PROLAZI SVAKI PAR: Od ljubavi, do distance

0
604

Svaka mlada, koja sa mladoženjom ide ka matičaru, puna je nade da će njen brak trajati vječno.

Šta se sve događa između “da” i “kamo sreće da nikada nisam”, objašnjava u svojoj knjizi “Devet faza braka: kako ga graditi, uzdrmati, sačuvati” poznata američka autorka Suzan Šapiro Baraš. Razgovarala je sa ženama starosti od 21 do 85 godina i tako došla do zanimljivog materijala za svojevrsni bračni vodič.

Na samom početku pojasnila je da sve žene koje se udaju i dobiju djecu u braku prolaze kroz 9 faza, od kojih svaka može da bude kritična i pogubna.
FAZA 1: MLADA PUNA NADE

Bilo bi idealno kada bi ova faza mogla da potraje do kraja života, jer u njoj novopečeni par uživa u tri ključna sastojka dobrog braka: strasti, intimnosti i posvećenosti.

Iako ste već u ovoj fazi prošli neke nesuglasice, sumnje i svađe, i dalje iskreno vjerujete da na svog muškarca možete da se oslonite i da ćete zajednički dočekati unučiće.

Savjet: Strast i romantiku je lako postići u ranoj fazi, ali istovremeno morate da razvijate i prijateljstvo, kao garanciju za dugovječnost braka.

FAZA 2: SAVRŠENA SUPRUGA

Prije svadbe smatrali ste da se podrazumijeva da ćete ravnopravno učestvovati u kućnim poslovima i obavezama. Ali već poslije dvije-tri godine uviđate da ste postali “tri u jedan”, i kuharica, i čistačica, i poslovna žena.

U moderno vrijeme, kada su gotovo sve supruge zaposlene, pa još moraju da obavljaju i kućne poslove i da raščišćavaju nered iza muževa, mnoge od njih počinju da osjećaju da nisu dovoljno cijenjene, a pretrpane su poslom i iscrpljene. “Mnoge od njih nisu očekivale da će njihovi muževi imati navike koje su pokazali u braku”, kaže Suzan.

Savjet: Kad mane isplivaju na površinu, to može da bude šok. Pomirite se sa činjenicom da nijedan brak nije idealan.

FAZA 3: DJECA U CENTRU PAŽNJE

Kada dobije bebu ženino ponašanje i prioriteti se mijenjaju. Neke izgube interesovanje za partnera, smatrajući da je on obavio biološku funkciju, a druge forsiraju muževe da postanu idealni očevi. A mnoge potpuno gube predstavu o sebi zbog pretjerane posvećenosti djeci, što dovodi do udaljavanja supružnika.

Savjet: Uprkos ulozi majke, ne dozvolite da izgubite sebe niti da zanemarite partnera i vezu. Ako oboma odgovara brak u kojem će se sve vrtjeti oko djeteta, onda razgovarajte sa mužem kako ćete podizati porodicu.

FAZA 4: ZAJEDNIČKA POSTELJA, RAZLIČITI SNOVI

U ovoj fazi, koja nastupa u devetoj ili desetoj godini braka, mnoge žene se ne stide da priznaju da im veoma prija razdvojenost od partnera na nekoliko dana. Suzan je, zahvaljujući istraživanju, došla do saznanja da, iako žene žele da zadrže brak, njihovo nezadovoljstvo sve više raste, a najčešće zbog novca ili nesuglasica u vezi vaspitanja djeteta.

Savjet: Spustite kriterijume i očekivanja. Bićete manje razočarani ako se budete suočili sa promjenama koje neminovno donosi bračna zajednica.

FAZA 5: UDALJAVANJE

Kada se djeca malo osamostale, a to se događa već negde u petnaestoj godini braka, mnoge žene se ponovo okreću sebi, svojim željama, hobijima i karijeri. U ovom periodu stvara se mnogo prilika za vanbračnu romansu.

Savjet: Umjesto da tražite izlaz van braka, potrudite se da ponovo uspostave bliskost sa mužem, jer upravo izostanak intimnosti njih tjera na prevaru. Trebalo bi što više vremena da provodite zajedno.

FAZA 6: MOGUĆ RAZVOD

Za srednjovječne supruge, koje imaju dvadeset i kusur godina bračnog staža, preljuba koja je otpočela u prethodnoj fazi sada može da rasturi brak.

Mnoge od njih počinju da se pitaju šta imaju od braka. Finansijski su samostalne, djeca su gotovo potpuno samostalna, pa im razvod ne djeluje kao nešto strašno. Počinju da se raspituju kako žive njihove prijateljice koje nisu udate.

Savjet: Ako razmišljate o razvodu, prvo se privremeno razdvojite da biste bili sigurni da li ste prenaglili ili je razvod neminovnost. I, prije nego što odete zajedno kod bračnog terapeuta, prvo sami posjetite psihologa.

FAZA 7: PREGOVORI

Ova faza nastupa između 15. i 30. godine braka. Tada supruge ponovo razmatraju bračnu situaciju i u velikom broju slučajeva zaključuju da je ipak bolje da se ne razvedu. Njihove razvedene prijateljice ili udovice uopšte nisu tako sretne ili bezbrižne kako se na prvi pogled činilo, a tu je uviđanje da slobodni muškarci i nisu neke prilike. Tako, imajući u vidu izreku “ne mogu sa njim, ali ne mogu ni bez njega”, odlučuju da između razvoda i udobnosti braka, ipak odaberu ovo drugo.

Savjet: Zapitajte se da li vaša neudata ili razvedena prijateljica ima veliki uticaj na vas, pričajući vam o svom burnom ljubavnom životu. Nastojte da napravite plan za oživljavanje veze sa mužem.

FAZA 8: RAVNOTEŽA

Između 30. i 40. godine braka kasno je za manipulacije, nadmudrivanja i igre moći. Već napamet znate i svoje i suprugove prednosti, mane i slabosti. Ali, sa dolaskom unučića, ta ravnoteža može da bude narušena.

Savjet: Cijenite podršku koju imate od supruga i podržavajte ga u privikavanju na ulogu dede. Budite najbolji prijatelji i tragajte za zajedničkim temama i interesovanjima.

FAZA 9: SAMILOST

Kada počnu da se približavaju srebrnom ili zlatnom jubileju, supruge shvataju koliko je važno da se supružnici međusobno ne omalovažavaju. Do tada su naučile i da opraštaju.

Doduše, možda se novac, odnosno njegov nedostatak, i dalje pojavljuju kao problem. Istraživanje je pokazalo da su žene i dalje štedljive, da se ponašaju kao porodična banka, a da muževe iritira ta štedljivost jer su se nadali da će u poznim godinama, kada otplate sve kredite, putovati i uživati.

Savjet: Budite jedno drugom podrška i sigurna luka. Nemojte da se prepirete oko prošlosti, ne prigovarajte jedno drugom, ne pokrećite trivijalne konflikte. Prihvatite najzad činjenicu da to što je svako od vas ponekad imao sopstveni život, što je bio “ja” a ne uvijek “mi”, ne mora da bude prepreka u braku. Jer, ako do sada niste odustali od braka, vjerovatno ste naučili kako da izađete na kraj sa partnerom i svim njegovim manama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here