Papua Nova Gvineja će zabraniti Facebook na mjesec dana

0
580

Facebook je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je priznao da su podaci o oko 87 milijuna ljudi, većinom iz Sjedinjenih Država, došli u ruke tvrtke Cambridge Analytice koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.

Vlasti Papue Nove Gvineje objavile su da će svim svojim građanima onemogućiti pristup Facebooku na mjesec dana, a razlozi za to su uklanjanje lažnih vijesti i profila te preispitivanje onoga što Facebook nudi.

Također, analizirat će se kako tamošnje stanovništvo koristi najpoznatiju svjetsku društvenu mrežu.

Novogvinejski ministar financija Sam Basil rekao je da se prikupljaju informacije u svrhu stajanja na kraj onima koji koriste lažne profile i dijele pornografske sadržaje.

Nije prvi takav slučaj u svijetu

“Točan datum početka ove privremene zabrane još trebamo odrediti, ali jednostavno ne možemo i ne želimo dopustiti da se Facebook nastavi zloupotrebljavati u našoj zemlji”, dodao je Basil, prenosi Index.

Slučaj Nove Gvineje nije prvi takav u svijetu. Naime, u Mjanmaru i na Šri Lanki je Zuckerbergova platforma pod valom kritika zbog navodnog sudjelovanja u širenju mržnje.

Tamošnji mediji Facebook nazivaju “čudovištem”. Nadalje, na Šri Lanki su Facebook, WhatsApp i Instagram zabranjeni zato što potiču mržnju i nasilje prema muslimanima. Situacija je eskalirala do te mjere da je u zemlji proglašeno izvanredno stanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here