IZVRSNA JE ZA JETRU, UMOR, ŠTITNJAČU, LINIJU: Kada ste je zadnji put pili?

0
1258

Sirutka kao nusprodukt sirenja mlijeka ima jako malo kalorije, puno vitamina i bjelančevina.

Pobornici zdravog načina ishrane znaju da je sirtuka pravi eliksir zdravlja, te ima mnoga ljekovita svojstva.

Idealna je za mršavljenje

Sirutka je u izvornom obliku tekućina koja sadrži manje od jedan posto bjelančevina i preko 93 posto vode.

Glavni su joj sastojci kalij, natrij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline.
100 grama sirutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje. Sirutka bi trebala biti dio vašeg svakodnevnog menija ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate skinuti suvišne kilograme, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti.

Odlična za jetru

Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte sirutku. Sirutka sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja. Bogat je imunoglobulinima i lizosomom, koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Sadrži protuupalni laktoferin, sastojak od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.

Puna je cisteina, potrebnim tijelu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina.

Stres i umor

Istraživanja pokazuju da sirutka doprinosi i zdravlju kardiovaskularnog sistema jer smanjuje glukozu u krvi i krvni tlak. Debljina, visok tlak, umor i stres značajno se mogu ublažiti redovnom konzumacijom sirutke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here