Svako jutro jedno jaje organizmu stvarno snagu daje

0
642

Znanstvenici sa Znanstveno-zdravstvenog sveučilišta u Pekingu i engleskog Oxforda potvrdili su dodatno blagodat jedenja jaja.

Jedno jaje dnevno smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti srca, naime, istraživanje je pokazalo da osobe koje jedu jedno jaje dnevno imaju za više od četvrtinu manju vjerojatnost da će dobiti srčani udar od onih osoba koje ih rijetko konzumiraju. Također, osobe koje u prosjeku pojedu pet jaja tjedno imaju 12 posto manje vjerojatnosti za obolijevanje od srčanih bolesti.

Istraživanje je provedeno nad više od 400.000 zdravih ljudi u Kini u dobi od 30 do 79 godina. Na početku istraživanja 13,1 posto sudionika jelo je jaja svakodnevno, dok ih njih 9,1 posto nije uopće konzumiralo ili su to radili vrlo rijetko, prenosi vecernji.hr

Nakon što su usporedili podatke devet godina poslije, otkrili su da je zabilježeno 83.977 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 9.985 slučajeva smrti, kao i 5.103 srčanih udara. Oni koji su jeli jedno jaje dnevno imali su manje šanse za kardiovaskularne bolesti uopće. No, imali su i 26 posto manji rizik od srčanog udara kao i 28 posto manje šanse da će od njega umrijeti.

Jaja su poznata kao bogat izvor proteina, vitamina, minerala te dobrih masnih kiselina, no to ne znači da trebate samo povećati količinu jaja koja jedete, već je – ističe profesor kardiovaskularne medicine sa sveučilišta Sheffield Tim Chico, cjelokupna prehrana i životni stil, nerealno je očekivati da će samo jaja učiniti nekakvu razliku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here