Čupate ili šišate DLAČICE IZ NOSA: Evo kakvom se riziku izlažete

0
1233

Mnogo osoba upotrebljava pincetu prilikom uklanjanja dlačica iz nosa, što nije dobra ideja. Veza između nosne šupljine i mozga je veoma bliska, zato je opasno čupati ih ili kratiti mnogo.

Evo nekih bezbjednijih načina.
Kako ljudi stare, tako im nosevi sve više postaju obrasli gustim dlačicama. Šta drugo uraditi nego da ih iščupate?
Svi vi poznajete nekoga ko to radi uz pomoć pincete, ali to nije ni malo bezazlen način. Zato je potrebno da im date do znanja kako to da urade pravilno, a i vi takođe.

Još jedna stvar kako ne treba raditi uključuje vosak. Dlake koje vire iz nosa nisu lijep prizor, ali to ne znači da treba da ih čupate iz korjena. Glavni razlog za to je zdravlje.

Na licu se nalazi ono što stručnjaci nazivaju “trougao smrti”, mjesto koje treba da se tretira sa oprezom. Ova oblast je osjetljiva na infekcije, posebno kada se čupaju dlake iz nosa. Ali postoji nešto još opasnije.

Unutar nosa, postoji širok spektar dlaka. One se nazivaju treplje ili čvornaste dlake.

Sve te dlačice nalaze se tu kako bi štitile nos od klica. Kada se one iščupaju, ostavljaju otvoren put za bakterije i druge mikrobe. Oni dalje nastavljaju ka mozgu, stvarajući još veću opasnost.

Vene koje odvode krv iz nosa pomjeraju se unazad i povezuju se sa venama u mozgu, što može biti katastrofalno. Uklanjanjem ovih dlačica povećava se šansa za razvojem meningitisa ili drugim rečima smrtonosne moždane infekcije.

Koji je onda najbezbjedniji način da se ovo uradi? Prvo treba dobro da ga operete, kako biste smanjili šansu za infekcijom.

Potrudite se da imate dobar uvid u svaki dio nosa, da je dobro osvjetljenje i da to radite ispred ogledala.

Koristite električni trimer i podesite da ne bude preblizu ili koristite čiste makaze koje imaju zaobljen vrh, kako se ne biste povrijedili.

Budite veoma pažljivi dok stavljate trimer u nos i cijeli postupak treba raditi veoma pažljivo i polako. Uklonite samo one dlačice koje vire iz nosa, ali nikako do korijena.

Kada završite, isperite ih. Pobrinite se da to uradite i sa trimerom odmah nakon što završite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here